Sarah en Joris winnen Hoeksche Voorleeswedstrijd

Gepubliceerd op: 22 februari 2024 16:00

Sarah Donkersloot van CBS de Vliet en Joris van Putten van de Leeuwenhartschool zijn de winnaars van de Hoeksche Voorleeswedstrijd. Deze wedstrijd werd op 31 januari en 6 februari georganiseerd door de Bibliotheek Hoeksche Waard en vond plaats in de Burgerzaal van het gemeentehuis in Oud-Beijerland. De wedstrijd was een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. De winnaars zullen binnenkort de Hoeksche Waard vertegenwoordigen in de regionale finale. En wellicht wordt één van hen wel De Nationale Voorleeskampioen 2024!

Sarah en Joris werden gekozen uit 23 voorleeskampioenen van scholen in de Hoeksche Waard. Vanwege de vele aanmeldingen, werd de lokale ronde verdeeld over twee middagen. De kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door naar voren gehaald en stelden zich kort voor. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Dit alles onder belangstelling van de jury bestaande uit wethouder Harry van Waveren, wethouder Adriaan van der Wulp, Marieke Montenarie (directeur-bestuurder Bibliotheek Hoeksche Waard) en Kim Zuidema (cultuurcoach Hoeksche Waard), die de lastige taak hadden om de winnaars te kiezen. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk.

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren.